Gravstein

 

Vi har lange tradisjoner for å markere våre kjæres gravsteder med gravstein. For å imøtekomme pårørendes ønsker er det derfor viktig for oss i Begravelsesbyrået Landsem i Steinkjer å kunne tilby god kvalitet og service også når det gjelder gravstein og gravminner.

blomster

Våre gravsteiner

 

Eide Stein as er Norges største bedrift innen bearbeiding av stein. De har over 100 år lang erfaring fra steinfaget, en moderne maskinpark og effektiv produksjon. God service og kvalitet er en selvfølge. På nettsiden finnes over 100 ulike gravsteinsmodeller og det designes stadig nye modeller. Du kan også velge å designe gravminnet selv i en tilrettelagt «design selv-løsning» her.

Begravelsesbyrået Landsem leverer sammen med Eide Stein AS gravstein, gravminner og naturlig tilbehør til alle kirkegårder i Trøndelag. Primærområdet er Steinkjer, Verdal, Levanger, Inderøy, Snåsa, Verran, Namdalseid og Flatanger.

Velg riktig gravstein

 

Det første man naturlig ser etter ved valg av en gravstein er gjerne form og farge, utsmykking, skrifttype og naturlig tilbehør som lykter, vaser, annen dekor og bedplater. Uansett er en gravstein et minnesmerke vi gjerne vil skal vare i generasjoner. En gravstein krever stell og vedlikehold for at den skal vare og se fin ut over tid. Det er derfor viktig at man velger en gravstein som passer i de omgivelsene den skal stå og at man er klar over fordeler og ulemper med de forskjellige alternativene man har til utforming, materialvalg o.l.

Plasseringen av gravsteiner har stor betydning for valgene som blir tatt. Hvis kirkegården ligger nær kysten og havet og er utsatt for vær og vind, vil for eksempel gullskrift slipes bort relativt raskt. Groe kan imidlertid være et mindre problem. Står gravsteinen derimot på en lun kirkegård med mye løvtrær, vil den gro over av mose, lav og alger i løpet av kort tid.

bestillblomster

Vedlikehold av gravstein

 

Vedlikehold av gravstein er en viktig del av det å stelle et gravsted. Mange er flinke til å plante og luke gravstedet, men det kan vært fort gjort å glemme at gravsteinen også bør få litt stell. Vi anbefaler at man vasker gravsteinen en til to ganger i året. Helst hver høst og hver vår.

Det finnes mange forskjellige vaske- og rensemidler til formålet, men det viser seg at vann og en litt stiv skrubb er det som skal til for et godt resultat. Om du har en gravstein som er mosegrodd og du vil fjerne mosen fra gravsteinen, kan vi anbefale at du først fjerner så mye av mosen som mulig med en børste, før resten vaskes bort med  litt klorin og vann.

Erfaring viser at det ofte kan være lurt å vaske en gravstein etter flere dager med regn og fuktig vær. Lav og mose vil da lettere løse seg opp av klorinvann og er lettere å skrubbe bort.

Det er viktig å huske at man aldri skal bruke børster av stål eller andre metaller som kan forårsake rustdannelser og riper. Det er også viktig at man er svært forsiktig når man vasker i nærheten av inskripsjonen eller ornamenter på gravsteinen. Bokstavene og ornamentene er gjerne fylt med gull, sølv eller lakk, og kan fort bli skadet av en børste. Hvis det har begynt å gro mose eller lav i skriften på gravstein, kan man forsiktig forsøke å fjerne dette med et verktøy av hard plast eller tre.

bestillblomster_2

Viktig om gravlykter, gravlys og pyntegjenstander

 

Benytt aldri fakler eller andre åpne lyskilder i nærheten av en gravstein. Når det regner eller snør vil det sprute stearin og olje på gravsteinen. Dette vil føre til misfarging og er nesten umulig å få bort da det trenger dypt inn i porene på steinen.

Det beste er å kjøpe en gravstein med integrert lykt, eller en gravlykt på spyd. Disse gravlyktene er tilpasset gravlys som brenner i to til fem døgn. De er lukket og det vil aldri sprute stearin eller olje fra disse lyktene.

Plasser aldri pyntegjenstander som krukker, kranser, vaser eller figurer som inneholder oksiderende metaller i kontakt med gravstein. Rustvann fra slike gjenstander vil kunne skape varige missfarginger på gravsteiner.

Profesjonell rens og oppussing av gravsteiner

 

Ikke forvent at en mosegrodd gravstein blir helt bra etter vask. Den blir mye bedre, men røttene til mose og lav har allerede satt seg fast i porene på steinen, og kan være vanskelig å få helt bort.

Løsningen kan da være å bestille kjemisk rens og oppussing utført av vår serviceman. Gravsteinen vil da fremstå som om den var ny. I en slik prosess tas gravsteinen ned, renses, vaskes og tørkes før den påføres ny skrift, eventuelt nye ornamenter og minneord.

mistetnoen

Våre minnesider

Her finner du en oversikt over alle kommende og tidligere gravferder.
Bruk våre minnesider til å tenne lys, sende en hilsen eller bestille blomster direkte
til den gravferden du ønsker.